Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Anasayfa - Yazı Detayı

EN TEHLİKELİ DOLANDIRICILIK:  ALTIN SAHTECİLİĞİ

Günümüzde altın en iyi yatırım araçlarından biri haline gelmiş durumda. Bu durumu kullanmak isteyen dolandırıcılar tarafından birçok kişi ise mağdur edilmekte. Bu yazımızda altın sahteciliğinden mağdur olmamanız için size birkaç yöntemden bahsetmek istiyoruz. Bahsedeceğimiz yöntemler altınınızın karat ayarına göre değişiklik gösterebilir. Örnek verecek olursak 24 ayar altın saf iken 14 ayar  altın bazı elementlerin birleşimi ile oluşturulmuştur.  Buna en iyi örnek beyaz altın olacaktır. Beyaz altının gümüş oranı yüksek olduğu için beyaz rengine yakındır. Karıştırıldığı bakır oranına göre bazen rengi kırmızı bile olabilir.
Gelin bu yöntemleri yakından inceleyelim.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Bahsedeceğimiz yöntemlerin bazılarını evde denememenizi  tavsiye ediyoruz. Sadece bilgilendirmek amaçlıdır. Asit ve nitrik gibi kimyasallar ramatçılar tarafından tercih edilen yöntemlerdendir. Evde denemeniz durumunda zehirlenebilirsiniz. Diğer basit yöntemlerden istediğinizi tercih edebilirsiniz.

alt%C4%B1n1

Seramik Levha-Altın Testi

Altının gerçekliğini test etmeniz için en basit yöntemlerden biridir. İçerisinde kil bulunmayan seramik bir yüzeye altınınızı sürtün. Seramik yüzde siyah bir leke oluşması durumunda altınınız sahte demektir. Evdeki seramik tabaklarınızın içeriğinde kil yoktur, bu yöntem için kullanabilirsiniz.

Mıknatıs-Altın Testi

Bu yöntem de en basit yöntemler arasındadır. Altının yapısı gereği mıknatısla etkileşime girmesi imkansızdır. Yöntemin tek dezavantajı imitasyon takıların da mıknatıs tarafından çekilmemesi. Takılarınız için bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

Altını Suya Atarak

Evde deneyebileceğiniz en kolay yöntemlerden birisi. Altın yapısı gereği sudan 18 kat daha ağırdır. 40 cm uzunluğunda bir kaba su doldurun. Kabın dikey olarak yüksek olması önemli.  Altınınız ile aynı hacme sahip bir demiri birlikte suya bırakın. Altınınız gerçek ise hızlı bir şekilde suyun dibine batacaktır. Demir altına göre daha uzun bir süre sonra batacaktır. Altınınız yüzmeye devam edip batıyorsa bu sahte olduğu anlamına gelir.

Fondöten Sürerek

Bu yöntem sizi şaşırtmış olabilir ama yurtdışında oldukça yaygın kullanılan yöntemlerden birisi.  Yüzünüze fondöteninizi sürün. Fondöten sürdüğünüz bölgeyi ise altınla çizin. Eğer bölgede siyah bir leke oluşuyorsa altınınız sahtedir.  Siyah leke demir eksikliği olan bireylerde daha yoğun şekilde olacaktır.

Ses Farklılığı

Altının ağırlığı sayesinde sahte ya da gerçek olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak yöntemlerden birisi de ses testi.  Altının diğer metallerden ve demirden 6 kat daha ağır olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu durumda yüzeye attığınızda çıkan ses de farklı olacaktır. Tok bir ses çıkıyorsa altınınız gerçektir.  Metal ve demirlerde ise ses dağılacaktır. Bu farkı en iyi kuyumcular anlayacaktır.  Örnek verecek olursak taze karpuz ile eski bir karpuzun çıkardığı ses nasıl farklıysa altında da dolu tok bir ses duyacaksınız.

Damga ve Ayar Testi

Bütün altınlarda 9K, 14K, 18K, 22K ve 24K olmak üzere işleme damgaların olması zorunludur. Bu yazıların bazıları küçük olabilir. Büyüteç yardımı ile okuyabilirsiniz. Bu damgalar kolyelerde uç kısımlarda,  yüzüklerin ise iç kısmında yazmaktadır.  Bu yöntem genelde imitasyon takılarda da  damgalar bulunduğu için çok güvenilir değildir.

Isırma Testi

Türk filmlerinden bu yana bilinen en eski yöntemlerden biridir. Altın yapısı gereği yumuşak bir elementtir, işlenebilir. Eğer altını ısırdığınızda diş izi kalıyorsa gerçektir. Çünkü  demir gibi sert yapılar üzerinde diş izi çıkması çok zordur. Bu yöntem genel olarak çeyrek altınlar üzerinde tercih edilmektedir.

Yere Sürtme

Bu da bilinen en eski yöntemlerdendir. Sahte altınlar genelde ucuz altın suyuna batırılarak kaplamalardan yapılır. Gerçek altın saf ve parlak bir özelliğe sahiptir. Yere sürttüğünüz zaman yumuşak bir element olduğu için yapısı çizilebilir ama renginde asla bir değişiklik olmaz.  Elinizdeki altın sahte ise renginde değişiklikler meydana gelecektir.

Altının Rengi

Gerçek altının saf ve parlak bir renge sahip olduğunu belirtmiştik. Üzerinden yıllar geçse de bir bozulma olmayacaktır. Su veya herhangi bir mineral bile herhangi bir deformasyon oluşmasına neden olmaz. Bazı metal veya demirlerde küf oluşumu görmüş olabilirsiniz. Altında bu durumun oluşması imkansızdır.

Mihenk Taşı

Bu yöntem genelde kuyumcular tarafından  büyük altın külçeleri için tercih edilmektedir. Altını mihenk taşına ince çizgiler halinde sürdükten sonra bu işte özel olarak kullanılan solüsyonu taşa damlatın. Solüsyonun içeriğinde bulunan asit, altın sahte ise çizgileri silecektir. Gerçek altınla yaptığınız çizgilerde kaybolma olmaz.

Sirke-Altın Testi

Sirkede bulunan asetik asit ile metaller kolayca temizlenebilmektedir.  Bu kural altın için de geçerlidir. Ancak altın sahte ise yüzeyinde bir takım deformeler meydana gelebilir.

Nitrik Asit

Öncelikle bu yöntemin tehlikeli olduğunu belirtmek isteriz. Denemeniz durumunda ise nitrik asiti solumamaya dikkat edin çünkü zehirlenebilirsiniz. Bir cam kabın içine nitrik asit koyun ve içerisine test etmek istediğiniz altını atın. Altın süt rengi veya yeşil renkte duman çıkarıyorsa sahte demektir. Gerçek altın nitrik asit ile bir etkileşime girmez.

Altın Test Cihazı

Bu cihaz genelde kuyumcular tarafından kullanılmaktadır. En güvenilir yöntemlerden biridir. Altını cihazın kontrol alanına bıraktıktan kısa bir süre sahte olup olmayacağını size söyleyecektir.  Bunun yanında altınınızın ayarı hakkında da bilgi verecektir.
Bu yöntemlerin yanında;
Altın satın alırken güvendiğiniz yerleri tercih edin.
Altınınızın IAR sertifikalı olmasına dikkat edin.
Değeri altında satılan ürünlere güvenmeyin.

Bu tarz içeriklerin devamı için Softnorm’u takipte kalın.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çağrı Merkezi

Bizimle iletişime geçin ve ihtiyaçlarınızı karşılamamıza izin verin.

Kategoriler

Büyüyen ve sürekli gelişen yapımız ile sizde 1000+ Softnorm Kullanıcısı arasına katılım.

Çalışma Saatlerimiz

Acil durumlarda çağrı destek merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

© 2001 – 2023 Markanorm Bilişim Teknolojileri LTD. ŞTİ.